Despre RGB, CMYK și Pantone
În articolul de astăzi vom scrie despre diferitele sisteme de culoare folosite în publicitate, RGB, CMYK si Pantone. Ce înseamnă, la ce se folosesc și care sunt cele mai întâlnite greșeli? Majoritatea știu că sistemul RGB se folosește la grafica ce apare pe sistemele electronice, cum ar fi televizoarele și calculatoarele, deși a fost folosit și în fotografie, iar CMYK la cea tipărită.
Dar ce se întâmplă când convertim fișiere din RGB în CMYK și le imprimăm și rezultatele nu sunt cele dorite? Vom detalia ce înseamnă fiecare sistem în parte și de ce se folosesc diferit pentru ca astfel de probleme să le puteți evita!
Ce înseamnă RGB?
RGB se referă la culorile redate pe diferite ecra
ne, iar culorile sunt redate prin lumină. Acest sistem de culori este folosit la tot ce înseamnă grafică ce apare pe sistemele electronice (monitoare, telefoane, televizoare) de la site-uri web, prezentări, reclame, filme, etc.
R = red (roșu), G = green (verde) iar B = blue (albastru). Albul este rezultat din suprapunerea acestor culori.
Acest sistem are multiple avantaje: începând de la intensitatea culorilor, paleta mult mai diversificată sau dimensiunea mai redusă a fișierelor. Cu toate acestea acest sistem nu este indicat pentru a fi folosit în print deoarece apar diferențe cromatice și rezultatul nu va fi cel dorit. De aceea în momentul în care tipărim ceva, tipografiile cer ca bunul de tipar sa fie realizat sau convertit în CMYK.
Ce înseamnă CMYK?
Sistemul de culoare CMYK este folosit în print și este folosit de absolut toate echipamentele care sunt făcute pentru asta, indiferent că vorbim de mașini tipografice profesionale sau de imprimantele folosite în mod regulat acasă sau la birou.
C = cyan (albastru), M = magenta (magenta), Y = yellow (galben) iar K = key black (negru).
Prin suprapunerea acestor 4 culori se realizează ceea ce vedeți în mod obișnuit pe hârtie. Dacă suprapunem 100% CMYK va rezulta un negru foarte intens. K 100%, cu 0% CMY, este folosit în general pentru text și elemente subțiri din grafică. Dacă am folosi CMYK 100% pentru scris riscăm să se creeze un efect de blur asupra textului. Acest lucru se datorează modului în care o mașină tipografică funcționează. Aceasta folosește 4 plăci pentru fiecare culoare și niciodată nu le vom putea alinia la perfecție pentru a se suprapune exact. Chiar și printr-o eroare de 0.1 mm, la final se va observa acest lucru.
În cazul imprimantelor pe care le folosim în mod regulat situația este mai simplă, deoarece acestea folosesc capete de printare. Capetele de printare pot fi separate de cartușe cu cerneală sau integrate în acestea. În cazul acestora culorile se suprapun prin mișcarea capului. În majoritatea cazurilor aceste imprimante folosesc doar culorile CMYK, dar unele dintre ele pot avea si LC (light cyan), LM (light magenta) sau două tipuri de negru, pigment sau cerneală.
Aceste două sisteme de culoare sunt cele mai uzuale. Pe lânga ele mai există și altele la fel de importante, dar folosite mai rar. Unul dintre ele fiind Pantone sau PMS (PANTONE ® Matching System).
Ce este Pantone?
De obicei Pantone se folosește când se cer culori speciale. Acest cod oferă aceeași nuanță a culorii indiferent de producător. Diferența dintre Pantone și CMYK este că la cel din urmă culorile se obțin prin suprapunere. În schimb la Pantone se folosește o singură culoare pentru fiecare placă. Fiecare culoare are un cod, acesta asigurând faptul că se va folosi exact aceeași nuanță de fiecare dată când va fi nevoie. Gama de culori Pantone oferă culori care nu pot fi reproduse în CMYK precum argintiu, auriu sau culori metalice, perlate sau fluorescente.
Știm că nu toată lumea ține cont de aceste specificații, zilnic ne lovim de aceste probleme. Sperăm că am lămurit măcar o parte din ceea ce explicăm clienților noștri despre RGB, CMYK și Pantone.
#lovetolearn #lovetoadvertise #dugheanadeprinturi
Vă mulțumim! Rămâneți alături de noi pe https://dugheanadeprinturi.ro/blog pentru mai multe informații interesante.