Fațade bond
Diversitatea materialelor create pentru obținerea fațadelor este un rezultat direct al modului în care sunt aplicate, în practica, cele mai noi soluții tehnice și tehnologice contemporane. A apărut, asfel, o nouă viziune urbanistică, o nouă cultură arhitectonică, menite să interfereze cu dorința de perfecțiune, de calitate a vieții, de economisire a resurselor prin reducerea oricărei pierderi de energie, de durabilitate și mentenanță a cladirilor.
Fațada bond este un element constructiv fixat la o anumită distanță față de peretele clădirii prin intermediul unei structuri portante metalice (aluminiu sau oțel), astfel încât materialul de placare să fie bine fixat și rigidizat, pentru a face față solicitărilor externe (vânt, ploaie, radiații solare, dilatății termice, solicitări mecanice, etc) și a crea, totodată, un aspect plăcut arhitectural, durabil și ușor de întreținut.
Avantajele sistemului:
Economie și eficiență crescută de folosire a energiei în viitoarea construcție. Încălzirea globală și schimbările evidente de climă la nivel mondial au solicitat apariția unor noi materiale care să asigure un micro-climat stabil în interiorul clădirii, cu un consum minim de energie.
Ventilație naturală a pereților exteriori. Absența unei zone bine izolată termic în structura pereților, în special în zona planșeelor, stâlpilor, grinzilor, atacurilor din beton și a structurilor armate, duce la formarea unor zone „reci”care favorizează, în timp, apariția condensului, a mucegaiului și a altor forme de disconfort. Fațada bond elimină în totalitate aceste neajunsuri.
Permeabilitate a vaporilor. Alături de izolația termică și ventilația naturală de care am vorbit, permeabilitatea vaporilor de apă este un element important care asigură un micro-climat plăcut și economic pe durata de viața a clădirii. În mod uzual, spațiul de aer recomandat, necesar pentru asigurarea permeabilității, este între 40 și 80 mm, spațiu care asigură protecția la încălzire excesivă în timpul verii și răcire accentuată în timpul iernii.
Varietate de materiale, forme și culori. Folosim ca elemente de placare: materiale compozite, materiale ceramice, textolit sau panel HPL, ethernit, piatră sau placări similare cu aspect de piatră, sticlă, paneluri cu apă sau celule fotovoltaice, aluminiu sau cupru sub formă de casete, etc.
Izolație fonică și rezistentă la foc ridicate.
Montaj rapid și întreținere ușoară pe toată durata de viață. Se spune că fațada ventilată este o versiune „mai ușoară” a peretelui cortină, toate principiile constructive fiind valabile pentru ambele sisteme. Multe materiale sunt„auto-curatabile” , păstrându-și aspectul inițial pe toată durata de exploatare.
Durata de viață și mentenanța tehnică. Sistemul asigură o durată de viață similară cu cea a clădirii în sine, montajul exterior permițând un acces ușor pentru eventuale intervenții sau modificări.
Fără a face diferențieri de nuanță între materialele folosite, aluminiul compozit, definit de utilizatori în mod uzual „bond” (sau etalbond, alucobond, reynobond, Jbond, dibond, alpolyc, alucosuper, neobond după numele producătorului), este realizat dintr-un miez mineral sau din polietilenă de înaltă densitate, cu grosimi între 2-6 mm și două fețe de aluminiu, fiecare cu grosimi între 0,3 și 0,5 mm, atașate de o parte și de alta a miezului, folosind tehnologii de ultimă generație. Rezultă, astfel, un material cu proprietăți deosebite, prezentat sub forma unor plăci cu dimensiuni între 3000 – 6000 mm lungime și 1200 – 2000 mm lățime.
Aceste placi sunt prelucrate și asamblate sub formă de casete, fixate ulterior pe structura atașată clădirii, conform planurilor arhitecturale.
Dugheana de Printuri oferă soluții complete, începând de la faza de consultanță tehnică, proiectare, execuție și montaj, întreținere și intervenții pe durata de exploatare.
APLICAȚII: fațade exterioare, placări exterioare/interioare, renovări, compartimentări, tavane false, decorații și signalistică, publicitate, industria auto.